wtorek, 16 lutego 2016

Rozgrzewająca zupa pomidorowa



Uwielbiamy pyszne i rozgrzewające zupy! Pomidorowa Polskiego Talerza ma wiele odsłon. Jest gęsta i kremowa, na bazie pieczonych warzyw i soku pomidorowego Gryszczeniówka. Przygotowanie zupy jest niezwykle proste, a efekt zaskakujący. Polecamy!

Składniki: 
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 3 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • sok pomidorowy Gryszczeniówka - 2 szklanki
  • dobry tłuszcz do pieczenia - 2 łyżki(olej kokosowy, masło ghee)
  • sól, pieprz, oregano

Paprykę, marchewki i cebulę pokroić na kawałki. Obrać ząbki czosnku. Warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać olej lub masło. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. godzinę, co jakiś czas mieszając aby warzywa się nie przypaliły. Do garnka wlać sok pomidorowy Gryszczeniówka, dodać upieczone warzywa i dwie szklanki wody (wody możecie dodać więcej w zależności od tego jaką konsystencję zupy preferujecie). Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić do smaku i zblendować. Zupę możecie posypać natką pietruszki, podać z pieczywem, grzankami lub posypać dobrym, twardym serem, np. Cheddar lub Grana Padano. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz