Zastanawialiście się, czy płatki śniadaniowe są faktycznie pełnowartościowym posiłkiem
przeznaczonym na śniadanie? Otóż niekoniecznie. Niestety większość oferowanych w sprzedaży płatków odstrasza dodatkiem rafinowanego cukru, glukozy, mleka w proszku i innych szkodliwych dla zdrowia składników, a to zdecydowanie dyskwalifikuje je jako zdrowe pożywienie.Na szczęście na półkach sklepowych można znaleźć również jednoskładnikowe płatki zbożowe, a te dosłodzone miodem i wzbogacone orzechami lub suszonymi owocami mogą stanowić naprawdę zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Dziś mamy dla Was przepis na domową granolę (musli), która w połączeniu z mlekiem lub jogurtem jest świetną propozycją na zdrowe śniadanie.
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki pestek słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanki sezamu
- ½ szklanki płatków migdałowych
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego Wileńskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- kilka łyżek oleju rzepakowego Sosta
- opcjonalnie garść jagód goji
Wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków migdałowych i jagód goji, wymieszaj i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec pieczenia dodaj płatki migdałowe, a po ostudzeniu jagody goji. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz