poniedziałek, 8 lutego 2016

Domowa granola


Zastanawialiście się, czy płatki śniadaniowe są faktycznie pełnowartościowym posiłkiem 
przeznaczonym na śniadanie? Otóż niekoniecznie. Niestety większość oferowanych w sprzedaży płatków odstrasza dodatkiem rafinowanego cukru, glukozy, mleka w proszku i innych szkodliwych dla zdrowia składników, a to zdecydowanie dyskwalifikuje je jako zdrowe pożywienie.Na szczęście na półkach sklepowych można znaleźć również jednoskładnikowe płatki zbożowe, a te dosłodzone miodem i wzbogacone orzechami lub suszonymi owocami mogą stanowić naprawdę zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

Dziś mamy dla Was przepis na domową granolę (musli), która w połączeniu z mlekiem lub jogurtem jest świetną propozycją na zdrowe śniadanie. 

Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych 
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki sezamu
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego Wileńskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek oleju rzepakowego Sosta
  • opcjonalnie garść jagód goji


Wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków migdałowych i jagód goji, wymieszaj i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec pieczenia dodaj płatki migdałowe, a po ostudzeniu jagody goji. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz