środa, 10 lutego 2016

Muffinki z Kajmakiem




Muffinki mają tą przewagę nad ciastem, że są wspaniale podzielne, a ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dlatego też tak często goszczą na naszych stołach, osładzając nam popołudniową kawę.

Dziś mamy dla Was przepis na muffinki czekoladowe nadziane kremem kajmakowym.

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki maki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • ½ kostki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • kajmak śmietankowy lub tradycyjny

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce łączymy jajka, maślankę i roztopione masło. Łączymy składniki suche i mokre, delikatnie mieszając. Nakładamy łyżkę masy do foremek muffinowych, dodajemy łyżkę kajmaka i przykrywamy pozostała masą. Pieczemy około 25 minut.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz