Część produktów potrzebnych do przygotowania przepisu znajdziecie w naszym sklepie - www.polskitalerz.pl
Składniki (6 porcji):
- 20 dkg kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki daktyli, namoczonych we wrzątku, następnie odsączonych i zblendowanych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka miodu lipowego Wileńskich
- 30 dkg musu jabłkowego bez dodatku cukru Gryszczeniówka
- + do podania maliny w syropie Gryszczeniówka
- + 6 foremek żaroodpornych
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie blendujemy na jednolity krem. Dodajemy daktyle, rodzynki oraz miód, całość dokładnie mieszamy. Masę jaglaną przekładamy do foremek żaroodpornych, na wierzch wykładamy mus jabłkowy, całość posypujemy kruszonką. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło z malinami w syropie.
Kruszonka:
- 3 łyżki migdałów, drobno zmielonych
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka miodu lipowego Wileńskich
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy ręcznie kruszonkę (składniki się połączą i „skleją”).
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz