wtorek, 29 marca 2016

Kruche ciasto z kajmakiem



Choć przepis ten idealnie wpisuje się w menu Wielkanocne, warto korzystać z niego przez cały rok! Przedstawiamy Wam kolejny przepis przygotowany przez Dominikę z bloga wkuchennymmlynie.pl 

Kruchy spód:
  • 15 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkujemy i wyklejamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25 minut. Podajemy z kajmakiem i dodatkami.

Dodatkowo:
  • Kajmak Polder (smak wedle uznania)
  • 50 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 25 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 70 g orzechów laskowych
  • suszona żurawina
  • płatki migdałowe


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz