Choć przepis ten idealnie wpisuje się w menu Wielkanocne, warto korzystać z niego przez cały rok! Przedstawiamy Wam kolejny przepis przygotowany przez Dominikę z bloga wkuchennymmlynie.pl
Kruchy spód:
- 15 dkg masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 25 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkujemy i wyklejamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25 minut. Podajemy z kajmakiem i dodatkami.
Dodatkowo:
- Kajmak Polder (smak wedle uznania)
- 50 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 25 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 70 g orzechów laskowych
- suszona żurawina
- płatki migdałowe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz